magia naturii

AFACERE                 PRODUSE                  PRETURI                 INSCRIERE/COMANDA

 

CALCIUL

Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc. Contribuie alaturi de fosfor la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Impreuna cu magneziul este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular. 

Organismul nostru contine aproximativ 1200 g de calciu, din care 99% este stocat in oase si dinti. Procentul ramas (1%, adica 10 - 12 g) este distribuit peste tot in corp, in fluxul sanguin si in lichidele din jurul celulelor. Cei mai multi dintre oameni sunt constienti ca este nevoie de calciu pentru oase puternice, dar putini isi dau seama ca suficient calciu este de asemenea necesar pentru o tensiune sanguina normala, pentru prevenirea cancerului si chiar pentru sanatatea cardiovasculara.

Functii si utilizari

Cea mai mare parte din atentia acordata calciului se datoreaza rolului sau in mentinerea oaselor puternice, sanatoase. Asa cum am mentionat deja, desi cea mai mare parte din calciul din organism se afla in oase, calciul  indeplineste diverse functii  vitale  pretutindeni  in  organismul nostru. Astfel, oasele noastre sunt proiectate pentru a asigura mai mult decat un cadru rigid de baza pentru organism. Ele functioneaza si ca un fel de banca de unde organismul se poate aproviziona cu calciu, la nevoie, pentru alte scopuri. Acesta este un proces dinamic in desfasurare, in timpul caruia osul, care in ciuda faptului ca pare permanent, e un tesut viu si este continuu distrus si refacut. In acest proces, aproximativ 600 -700 mg de calciu se schimba zilnic in oasele unor adulti normali. In mod normal, daca exista suficient calciu absorbit prin regimul alimentar, nivelurile calciului din sange sj oase raman in echilibru cu usoare fluctuatii. In orice caz, din punctul de vedere al organismului, este mult mai important sa asigure suficient calciu in sange, pentru a pastra un ritm regulat al inimii, decat sa mentina oasele puternice si solide. Astfel, daca regimul alimentar este deficitar in calciu, organismul va alege intotdeauna sa mentina un anumit nivel al calciului in sange, prin extragerea lui din oase. Aceasta se realizeaza printr-un sistem complex, care implica hormoni, in special hormonul paratiroidian si vitamina D. Chiar daca exista suficient calciu in regimul alimentar, o lipsa a vitaminei D va afecta serios capacitatea organismului de a folosi acest mineral. 

Mecanismul de supravietuire poate cauza unele probleme daca regimul alimentar este deficitar in calciu pentru o lunga perioada de timp. La un moment dat, se pierde mult calciu din oase incat apare osteoporoza (pierdere de masa osoasa sau oase casabile). Oasele devin poroase, fragile si atat de slabe, incat o persoana poate suferi o fractura intr-o activitate normala, cum ar fi un stranut, o intindere sau o imbratisare. Oasele coloanei vertebrale se pot compresa sau fractura, cauzand durere, incapacitate de a face ceva, pierderea greutatii si o postura cocosata. Daca se pierde calciul din oasele maxilarelor pot aparea boli periodontale. Fractura de sold este de asemenea un semn obisnuit de osteoporoza si o sursa majora de incapacitate in randul populatiei mai varstnice. Femeile peste 55 de ani (postmenopauza) sunt in special supuse riscului, dar multi oameni mai tineri sau mai batrani sunt afectati in egala masura. Osteomalacia sau inmuierea oaselor e o alta problema obisnuita, care este cauzata de aportul inadecvat de calciu. 

Pentru a nu se ajunge aici, cea mai buna solutie este prevenirea. Iata de ce Corporatia Tianshi propune suplimentarile cu biocalciul organic (ionic). Gama de preparate pe baza de calciu este variata. Preparatele sunt imbogatite cu minerale, microelemente, vitamine si enzime, intr-o cantitate echilibrata cu necesarul functionarii optime a corpului uman.

Acest biocalciu al Corporatiei Tianshi nu are efecte secundare si nu se depune haotic. Are capacitatea de a dizolva osteofitele (ciocurile), caliculii biliari, renali etc. 

Parerea care castiga tot mai mult teren e ca osteoporoza nu este o boala care vine pe neasteptate la varsta mijlocie sau la cei in varsta. Multe studii au corelat regimurile alimentare indelungate cu un continut scazul de calciu, incepand probabil de la varsta de 30 de ani sau mai devreme, cu dezvoltarea osteoporozei si a bolilor periodontale. La copii, simptomul carentei de calciu este rahitismul, o boala in care oasele sunt prea slabe pentru a suporta greutatea unui copil, cu o deformare cu rezultate extrem de vizibile. Exista dovezi recente ca aportul suboptim de calciu in copilarie poate pregati pierderile osoase mai tarziu in viata, chiar daca nu exista probleme evidente in timpul copilariei.

Din cauza ca organismul da prioritate mentinerii nivelurilor normale ale calciului in sange, analizele de sange nu sunt mijloace eficiente pentru determinarea nivelurilor calciului atat in oase, cat si in regimul alimentar. Nivelul din sange poate fi perfect normal, in timp ce acela din oase este scazut. Semnele clinice ale pierderii de calciu din oase sunt atat de putin vizibile si in general ele nu apar inainte ca osteoporoza sa se instaleze.

Chiar razele X sunt incapabile sa le depisteze pana cand pierderile osoase nu ajung la 30 - 40% din masa osoasa. Odata ce osteoporoza este diagnosticata, ea poate fi in mod obisnuit incetinita sau oprita cu o terapie corespunzatoare, dar este foarte dificil sa se revina la starea initiala. Pentru acest motiv, cel mai bun lucru este prevenirea.

Studiile arata ca atunci cand ne suplimentam regimurile alimentare cu 500 -1500 mg calciu pe zi, se imbunatateste masa osoasa la persoanele de orice varsta, inclusiv la adolescenti, tineri, adulti, femeile in perioada postmenopauzala. Cand adaugam oligoelemente si vitamina D, in egala masura, studiile arata o reducere a riscului de fractura. 

Intr-un studiu, 84 de barbati hipertensivi au lost tratati cu 1000 mg de calciu, timp de opt saptamani. Douazeci si unu dintre ei (44%) au obtinut o reducere semnificativa terapeutica a tensiunii arteriale. In multe cazuri, rezultatul a fost similar sau superior celui determinat prin medicatia specifica hipertensiunii.  

Intr-un alt studiu, femeile cu hipertensiune au primit fie 1500 mg de calciu, fie medicatia pentru hipertensiune pe o perioada de patru ani. Grupul suplimentat cu calciu a inregistrat o scadere semnificativa a tenĀ­siunii sistolice sanguine. Grupul nesuplimentat a inregistrat o crestere a tensiunii, desi luau medicatia pentru hipertensiune.  

Studiile au relevat de asemenea o corelare larga intre hipertensiunea inregistrata in timpul sarcinii si dozele scazute de calciu. In tarile unde se administreaza doze medii de calciu de 1000 mg pe zi sau mai mult, hipertensiunea a aparut la mai putin de 1-200 femei insarcinate. In societatile in care dozele de calciu sunt sub 500 mg pe zi, incidenta hipertensiunii este de 10-20 de ori mai mare.  

Toxicitate si efecte adverse 

Calciul nu are efecte toxice cunoscute. Un tabel publicat de FDA concluziona ca dozele de calciu de  1000-2000 mg zilnic nu au ca rezultal hipercalcemia (niveluri ridicate de calciu in sange). Desi hipercalcemia poate fi vazuta in cazul anumitor probleme medicale si in cazurile de supradoza de vitamina D, o doza ridicata de calciu nu este prin ea insasj un factor cauzal. Dezvoltarea pietrelor la rinichi legata de administrarea unor doze ridicate de calciu este rara. Un studiu a demonstrat ca citratul de calciu nu este cauza pietrelor la rinichi.  

Ce poate face el pentru dumneavoastra? 

Mentine o buna stare de sanatate a oaselor si dintilor. Asigura bataile regulate ale inimii. Ajuta in tratamentul insomniilor. Contribuie in metabolizarea fierului. Detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase. 

Afectiuni provocate de carenta calciului 

Rahitism, osteomalacic, osteoporoza (cunoscute si sub numele de "boli ale oaselor fragile"). 

Inamici ai calciului  

Cantitati crescute de grasimi, acidul oxalic (din ciocolata) si acidul fitic (din cereale) pot impiedica absorbtia calciului in organism. 


AFACERE                 PRODUSE                  PRETURI                 INSCRIERE/COMANDA

Make a free website with Yola